Honderden mensen wandelen zondag 20 september van station Hollands Spoor naar het Statenkwartier. Wethouder Rabin Baldewsingh opent om 13.00 uur deze Walk of Peace, een initiatief van vredesorganisatie PAX en de Raad van Kerken in samenwerking met de Haagse Gemeenschap van Kerken en Kerk en Vrede. De vredeswandeling staat mede in het teken van de honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld.

 

Op de eerste zondag van de Vredesweek (19 t/m 27 september) biedt de Walk of Peace tijdens een wandeling van zes kilometer door de stad de mogelijkheid aan deelnemers zich te bezinnen op het feit dat  vrede niet vanzelfsprekend is. De route voert langs meerdere plekken waar jong en oud  letterlijk en figuurlijk stil kunnen staan bij vrede, vluchtelingen en slachtoffers van oorlogsgeweld. De Walk of Peace brengt het motto van deze Vredesweek ‘Vrede verbindt’ in de praktijk.

 

Vredesactiviteiten onderweg

De wandeling voert van de Aksa Moskee naar het Joods Kindermonument en verder langs van de Parkstraatkerk en het Museon. Bij de Aksa Moskee krijgen deelnemers een roos mee om neer te leggen bij het Joodse Kindermonument. Ook kunnen wandelaars een eigen gebedsvlag maken met een gebed voor vluchtelingen. In het Museon, die dag gratis toegankelijk, is de expositie ’65 jaar vrede in beweging’ te zien over de geschiedenis van de vredesbewegingen IKV en Pax Christi.

 

Interessante ontmoetingen

Deelnemers kunnen kennis maken met de jonge vredesactiviste en journaliste Nawras, die zich in het door oorlog verscheurde Irak inzet voor vrede en verzoening. Zij is  op uitnodiging van PAX in Nederland om te vertellen over haar werk. De wandeling eindigt bij restaurant Gember op de Stadhouderslaan. Freek Landmeter (vredesorganisatie PAX) en Hielke Wolters (Wereldraad van Kerken) sluiten daar de wandeling af. Dit wordt omlijst met een optreden van het Haagse Mamaverhalenkoor samen met rappende jongeren van GoHard uit de Schilderswijk.
Praktische informatie

De wandeling start om 13.00 uur, maar tot 15.00 uur is beginnen mogelijk. Deelnemers lopen op hun eigen tempo de route. Bij de start zorgt het Leger des Heils voor soep en brood. Op het eind van de route, bij restaurant Gember, wacht de deelnemers een picknick. Wandelaars zijn daar welkom tussen 15.00 en 18.00 uur. Kosten voor deelname bedragen 5 euro.

 

Voor informatie en aanmelden: www.walkofpeace.net