Duinzichtkerk, van Hogenhoucklaan 89, 17.00 uur.

Op zondag 11 augustus houdt de Haagse Gemeenschap van Kerken samen met de Duinzichtkerk Gemeente in Den Haag een herdenkingsbijeenkomst met als thema ‘Van overleven naar overlevering’. Het is voor het eerst in Nederland dat er stil wordt gestaan bij de vele kinderen die de reis op het repatriëringschip de Nieuw Amsterdam niet hebben overleefd.

Een groot aantal kinderen aan boord van de Nieuw Amsterdam overleed aan de gevolgen van mazelen. Doortje Mol-Verwey (76) en Henriette van Raalte-Geel (73) die zelf als jonge kinderen (8 en 5 jaar) de interneringskampen overleefden en deze reis meemaakten, zeggen: “Het is een stukje geschiedenis dat tot op heden onderbelicht is. Vanuit de Nederlandse regering was er destijds geen aandacht voor het tragische verlies waarmee ouders, broertjes en zusjes te maken kregen bij aankomst in Nederland.”

De Nieuw Amsterdam vertrok op 6 december 1945 vanuit Singapore voor de reis naar Europa. Het was de eerste repatriëringreis en aan boord waren 3800 evacués, waaronder ca. 1200 kinderen die na een verblijf in de kampen ernstig verzwakt waren. Onderweg brak de epidemie ‘mazelen’ (c.q. ‘blauwe mazelen’) uit. Het was winter en de vele ondervoede tropenkinderen waren niet opgewassen tegen deze ziekte. Velen stierven aan boord en kregen door gebrek aan voldoende ruimte in de koelcellen op het schip een zeemansgraf, anderen overleden in Southampton en direct na aankomst in Nederland.

Na de oorlog verscheen het rapport `Koers West` in opdracht van de Nederlandse Repatriëringsdienst Indië, dat verslag deed van de evacuatie van repatrianten. Een verslag met in het begin de woorden dat ‘het uit een dankbaar gemoed ontstaan is van velen die het een voorrecht achten het werk der Repatriëring Indië te dienen’. Nergens in het rapport wordt melding gemaakt van de vele sterfgevallen onder kinderen.

Met de herdenkingsbijeenkomst wil de Haagse Gemeenschap van Kerken de nabestaanden van de overleden kinderen op de Nieuw Amsterdam alsnog een moment geven om op een waardige manier stil te staan bij deze afschuwelijke gebeurtenis.

Bekijk de 2013 Poster-2